مغز عضو حیاتی در بدن انسان است که در صورت بروز کوچکترین مشکل در عملکرد آن، ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای انسان رخ دهد. یکی از مشکلات مغزی نسبتا شایع، ادم مغزی یا همان تورم مغز است. این بیماری میتواند آسیب جبران ناپذیری ایجاد کند و در بعضی موارد کشنده باشد. در این مقاله دکتر بختوری یکی از بهترین متخصصین مغز و اعصاب در تهران، به مواردی مانند علائم، علل بیماری، روش درمان و چگونگی تشخیص بیماری خواهند پرداخت.
هرچند علائم این بیماری بسته به شدت و علت اصلی تورم متفاوت خواهد بود. اما علائم زیر، عمدهترین مشکلاتی است که در اثر این بیماری بروز میکنند.
از دیگر عوامل آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تشخیص ادم مغزی میتواند چالش برانگیز باشد، زیرا دلایل زیادی وجود دارد و علائم ممکن است متفاوت باشد. پزشک برای تشخیص بیماری موارد زیر را انجام میدهد:
سی تی اسکن از سر: این روش معمولتر بوده و روش آن اینگونه است که نواحی دچار شده به ادم مغزی، در تصویر CT به صورت محو نشان داده میشود.
ام.آر.ای از سر: این روش دقت بیشتری نسبت به سی تی اسکن دارد.
سایر آزمایشهایی که ممکن است انجام شود:
ادم مغزی برای کاهش خطر آسیب دائمی یا مرگ به فوریت پزشکی احتیاج دارد. روشهای درمانی بسته به شدت و علت اصلی، متفاوت است، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
دارو: پزشکان از داروهایی برای کاهش تورم یا لخته شدن خون استفاده میکنند. به عنوان مثال میتوان به وارفارین اشاره کرد که خون را رقیق میکند و احتمال لخته شدن خون را کاهش میدهد. در بعضی موارد، پزشک ممکن است آسپرین را توصیه کند، اما به دلیل خطر خونریزی برای بیشتر افراد این دارو توصیه را نمیشود.
جراحی: در موارد شدید، ممکن است جراحی برای کاهش عوارض ادم مغزی لازم باشد. جراحی میتواند شامل برداشتن قسمتی از جمجمه و ترمیم آسیب مانند پارگی رگ باشد.
ونتریکولوستومی یک روش دیگر است. این روش شامل قرار دادن لوله پلاستیکی در جمجمه برای تخلیه مایعات اضافی و کاهش ادم مغزی است.
هیپوترمی: این نوع درمان شامل کاهش درجه حرارت بدن است که میتواند تورم مغز را کاهش دهد.
اسموتراپی: اسموتراپی شامل استفاده از داروهایی برای حذف آب از مغز و کاهش ادم مغزی است.
هدف درمان در واقع رساندن خون و اکسیژن مناسب و کافی به مغز، کاهش فشار به مغز و یا پیشگیری از آن، از بین بردن لختههای خونی و … برای کمک به ادامه حیات آن است که معمولا با روشهای بالا انجام میشود. هر چه سریعتر درمان انجام گیرد نتیجه بهتری خواهد داشت.
خلاصه
ادم مغزی میتواند عواقب شدید و جبران ناپذیری داشته باشد. این عواقب میتواند متفاوت باشد که به محل دقیق و شدت بیماری و همچنین سرعت درمان فرد، بستگی دارد. به گفته دکتر مهرداد بختوری این اختلال بسیار خطرناک و اورژانسی بوده و لازم است در صورت مشاهده علائم آن، هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید و از نادیده گرفتن و بیتوجی به علائم آن به شدت بپرهیزید. ارائه مراقبتهای پزشکی فوری و مناسب، برای به حداقل رساندن خطر عوارض این بیماری، بسیار مهم است.
منبع: medicalnewstoday