سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی یک وضعیت تهدید کننده زندگی است. سکته مغزی زمانی اتفاق میافتد که انسداد یا خونریزی رگهای خونی باعث قطع یا کاهش جریان خون به مغز شود. بدون خونرسانی مداوم، مغز اکسیژن یا مواد مغذی کافی دریافت نمیکند و سلولهای مغز شروع به مردن میکنند. خونریزی ناگهانی در مغز نیز اگر به سلولهای مغز آسیب برساند، میتواند باعث سکته شود.
سکته مغزی یک بیماری عروق مغزی است. این به این معنی است که بر رگهای خونی که اکسیژن مغز را تغذیه میکنند تأثیر میگذارد. اگر مغز اکسیژن کافی دریافت نکند، ممکن است آسیب شروع شود.
سکته مغزی یک وضعیت اورژانسی است. اگرچه بسیاری از سکته های مغزی قابل درمان هستند، اما برخی سکته ها میتوانند باعث آسیب مغزی پایدار، ناتوانی طولان یمدت یا حتی مرگ شوند. علائم سکته مغزی میتواند از ضعف خفیف تا فلج یا بی حسی در یک طرف صورت یا بدن متغیر باشد. علائم دیگر عبارتند از سردرد ناگهانی و شدید، ضعف ناگهانی، مشکل در بینایی و مشکل در صحبت کردن یا درک گفتار.
علائم سکته مغزی
از دست دادن جریان خون به مغز، به بافتهای داخل مغز آسیب میرساند. علائم سکته مغزی در قسمتهایی از بدن که توسط نواحی آسیب دیده مغز کنترل میشود، ظاهر میشود. اگر شما یا اطرافیانتان سکته کردید، به زمان شروع علائم توجه ویژهای داشته باشید. هر چه فردی که دچار سکته مغزی شده زودتر تحت مراقبت قرار گیرد، احتمالا نتیجه بهتری خواهد داشت. برخی از گزینه های درمانی زمانی موثرتر هستند که بلافاصله پس از شروع سکته مغزی انجام شوند. به همین دلیل، دانستن علائم سکته مغزی مفید است تا بتوانید سریع عمل کنید.
- مشکل در صحبت کردن و درک آنچه دیگران میگویند
ممکن است دچار سردرگمی، بیان کلمات توهین آمیز یا مشکل در درک گفتار شوید.
- لکنت زبان
- سردرگمی یا عدم پاسخگویی
- تغییرات رفتاری ناگهانی، به ویژه افزایش بی قراری
- فلج یا بی حسی صورت، بازو یا پا به خصوص در یک طرف بدن
ممکن است دچار بیحسی، ضعف یا فلج ناگهانی در صورت، بازو یا پا شوید. این مشکل اغلب فقط یک طرف بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. سعی کنید همزمان هر دو دست خود را بالای سر ببرید. اگر یک دست شروع به پایین آمدن کرد، ممکن است دچار سکته شده باشید. همچنین زمانی که میخواهید لبخند بزنید، ممکن است یک طرف دهان شما آویزان شود.
- مشکلات بینایی در یک یا هر دو چشم
ممکن است به طور ناگهانی در یک یا هر دو چشم تاری یا سیاهی بینایی داشته باشید یا ممکن است دچار دوبینی شوید.
- سردرد
سردرد ناگهانی و شدید که ممکن است با استفراغ، سرگیجه یا تغییر هوشیاری همراه باشد، ممکن است نشان دهنده سکته مغزی باشد.
- مشکل در راه رفتن
ممکن است زمین بخورید یا تعادل خود را از دست بدهید. همچنین ممکن است سرگیجه ناگهانی یا از دست دادن هماهنگی داشته باشید.
- حالت تهوع یا استفراغ
سکته مغزی نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. اگر فکر میکنید شما یا شخص دیگری دچار سکته مغزی شدهاید، فورا با 115 تماس بگیرید. درمان سریع برای جلوگیری از پیامدهای زیر بسیار مهم است:
- ضربه مغزی
- ناتوانی طولانی مدت
- مرگ
بهتر است هنگام مواجهه با سکته بیش از حد محتاط باشید، بنابراین اگر فکر میکنید علائم سکته را میشناسید، از دریافت کمک فوری پزشکی نترسید.
علت های سکته مغزی
علت سکته مغزی به نوع سکته مغزی بستگی دارد. سکته های مغزی به سه دسته اصلی تقسیم می شوند:
- حمله ایسکمیک گذرا (TIA)
- سکته مغزی ایسکمیک
- سکته هموراژیک
این تقسیم بندی را میتوان به انواع دیگری از سکته مغزی تقسیم کرد، از جمله:
سکته آمبولیک
سکته ترومبوتیک
سکته مغزی
سکته زیر عنکبوتیه
نوع سکته مغزی شما بر روند درمان و بهبودی شما تأثیر میگذارد.
سکته مغزی چقدر شایع است؟
سکته مغزی بسیار رایج است. سکته مغزی دومین علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و نیز یکی از علل اصلی ناتوانی در سراسر جهان به شمار میرود.
انواع سکته مغزی
- سکته مغزی ایسکمیک
در طول یک سکته مغزی ایسکمیک، شریانهای خون رسانی به مغز باریک یا مسدود میشوند. لخته شدن خون یا کاهش شدید جریان ضربه به مغز باعث ایجاد این انسدادها میشود.
دو نوع انسداد وجود دارد که میتواند منجر به سکته ایسکمیک شود: آمبولی مغزی و ترومبوز مغزی.
آمبولی مغزی (اغلب به عنوان سکته آمبولیک شناخته میشود)، زمانی رخ میدهد که در آن یک لخته خون در قسمت دیگری از بدن، اغلب قلب یا شریانهای بالای قفسه سینه و گردن، ایجاد میشود و از طریق جریان خون حرکت میکند و تا زمانی که به شریان بسیار باریک برخورد کند، عبور میکند. سپس لخته گیر میکند و جریان خون را متوقف میکند و باعث سکته میشود.
ترومبوز مغزی (که اغلب به آن استوک ترومبوتیک گفته میشود)، زمانی رخ میدهد که یک لخته خون در پلاک چربی داخل رگ خونی ایجاد شود.
87 درصد از سکته های مغزی، سکته های ایسکمیک هستند.
- حمله ایسکمیک گذرا (TIA)
حمله ایسکمیک گذرا، که اغلب TIA یا سکته کوچک نامیده میشود، زمانی رخ میدهد که جریان خون به مغز به طور موقت مسدود شود.
علائم آن مشابه علائم سکته کامل است. با این حال، این نوع سکته های مغزی معمولا موقتی هستند و پس از چند دقیقه یا چند ساعت، زمانی که انسداد برطرف میشود و جریان خون بازیابی میشود، از بین میروند.
لخته خون معمولا باعث TIA میشود. در حالی که این نوع سکته از نظر فنی به عنوان سکته کامل طبقه بندی نمیشود، TIA به عنوان هشداری برای وقوع سکته واقعی عمل میکند. به همین دلیل، بهتر است آن را نادیده نگیرید و همان درمانی را که برای یک سکته مغزی شدید انجام میدهید، دنبال کنید و از کمک پزشکی اورژانسی استفاده کنید.
بیش از یک سوم افرادی که حمله ایسکمیک گذرا را تجربه میکنند و تحت درمان قرار نمیگیرند، ظرف یک سال دچار سکته مغزی شدید میشوند. 10 تا 15 درصد از افرادی که TIA را تجربه میکنند، در عرض 3 ماه دچار سکته مغزی میشوند.
- سکته هموراژیک
سکته مغزی هموراژیک زمانی اتفاق میافتد که شریان مغز باز شود یا خون نشت کند. خون از طریق آن شریان، فشار اضافی در جمجمه ایجاد میکند و مغز را متورم میکند و به سلولها و بافتهای مغز آسیب میرساند.
دو نوع سکته مغزی هموراژیک عبارتند از: داخل مغزی و ساب آراکنوئید:
سکته مغزی هموراژیک داخل مغزی شایعترین نوع سکته مغزی هموراژیک است. این نوع سکته زمانی اتفاق میافتد که بافتهای اطراف مغز پس از ترکیدن سرخرگ پر از خون میشوند.
سکته مغزی هموراژیک ساب آراکنوئید کمتر شایع است. این نوع سکته باعث خونریزی در ناحیه بین مغز و بافتهای پوشاننده آن میشود.
طبق گزارش انجمن قلب آمریکا، حدود 13 درصد از سکتههای مغزی خونریزیدهنده هستند.
تشخیص سکته مغزی
پزشک میتواند سکته مغزی را با استفاده از روشهای مختلفی از جمله معاینه عصبی، تصویربرداری تشخیصی و سایر آزمایشها تشخیص دهد. در طول معاینه عصبی، از شما خواسته میشود وظایف خاصی را انجام دهید یا به سوالات مطرح شده پاسخ دهید. همانطور که شما این وظایف را انجام می دهید یا به این سوالات پاسخ میدهید، پزشک به دنبال علائم آشکاری میگردد که نشان دهنده مشکل در نحوه عملکرد بخشی از مغز شما است.
جلوگیری از سکته مغزی
در حالی که همیشه نمیتوان به طور کامل از بروز سکته جلوگیری کرد، اما برخی تغییرات در سبک زندگی میتواند خطر ابتلا به آن را تا حد زیادی کاهش دهد. داروها همچنین میتوانند به کاهش خطر لخته شدن خون کمک کنند که میتواند منجر به سکته شود.
این تغییرات شامل موارد زیر است:
- ترک سیگار و الکل
اگر سیگار میکشید، همین الان آن را ترک کنید و خطر سکته را کاهش دهید.
مصرف الکل را ترک کنید. مصرف الکل میتواند فشار خون شما را افزایش دهد که به نوبه خود خطر سکته مغزی را افزایش میدهد.
- داشتن خواب کافی
برای جلوگیری از سکته مغزی باید به اندازه کافی بخوابید. در طول شبانه روز حداقل 7 تا 8 ساعت بخوابید.
- کاهش وزن
اضافه وزن و چاقی خطر سکته را افزایش میدهد. برای کمک به مدیریت وزن خود، یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و از نظر بدنی فعال بمانید. کاهش وزن و داشتن رژیم غذایی سالم همچنین می توانند فشار خون و سطح کلسترول را کاهش دهند.
- مدیریت مشکلات سلامتی و عوامل خطر
مشکلات مختلفی مانند چاقی، ریتم غیرطبیعی قلب، آپنه خواب، فشار خون بالا، دیابت نوع 2 یا کلسترول بالا میتوانند خطر ابتلا به سکته مغزی ایسکمیک را افزایش دهند. اگر یک یا چند مورد از این بیماریها را دارید، بسیار مهم است که برای مدیریت آنها هر کاری که میتوانید انجام دهید. انجام این کارها میتواند از بروز مشکلات شدید مرتبط با سکته مغزی در آینده جلوگیری کند.
- انجام معاینات منظم
با پزشک خود در ارتباط باشید و هر چند وقت یکبار چکاپ فشار خون و کلسترول انجام دهید. پزشک شما همچنین میتواند شما را در ایجاد این تغییرات سبک زندگی راهنمایی کند.
انجام تمام این اقدامات به شما کمک میکند تا برای جلوگیری از سکته در وضعیت بهتری قرار بگیرید.
اگر پزشک شما معتقد است که شما ممکن است در معرض خطر سکته مغزی باشید، با شما همکاری خواهد کرد تا یک استراتژی پیشگیری که برای شما مفید باشد، از جمله مداخلات پزشکی و تغییر سبک زندگی را به کار بگیرد. در این زمینه میتوانید تحت نظر دکتر مهرداد حسین زاده بختوری جراح مغز و اعصاب قرار بگیرید تا اطمینان حاصل شود که با توجه به شرایط شما، بهترین استراتژی درمانی به کار گرفته میشود.