جراحی نیز مانند تمامی درمان هایی که برای سرطان وجود دارد مزایا و عوارضی دارد. عوارض بعد از جراحی تومور مغزی بسته به عواملی در افراد مختلف متفاوت است. محل و نوع سرطان، نوع جراحی، سایر درمان های دریافت شده که قبل از جراحی اتفاق افتاده است مانند پرتو درمانی و شیمی درمانی، سلامت بدن و علائمی که قبل از عمل در فرد دیده شده عواملی هستند که در عوارض بعد عمل نقش کلیدی دارند. البته که وظیفه تیم پزشکی قبل از هرگونه عمل این است که بیمار را از تمامی مزایا و مخاطراتی که عمل می تواند برای سلامتی شما تاثیر بگذارد آگاه نماید. البته که با پیشرفت علم و بالا رفتن توانایی و سواد دکترها و روش های جراحی انجام عمل ها کمتر تهاجمی شده اند و عوارض بسیار خفیفی را می توانند ایجاد نمایند. با این حال باز هم جراحی تاثیر قابل توجهی را بر سلامتی شما خواهد گذاشت که می تواند گاه کوتاه مدت و یا گاهی بلند مدت باشد. تومور مغزی در واقع رشد غیر طبیعی سلول های مغزی است که برخی از این تومور ها بدخیم هستند و یا برخی از آنها خطرناک و یا بدخیم نیستند.
افراد زمانی که مشاوره پزشکی برای جراحی تومور مغزی دریافت می کنند و یا در یک سایت درباره این عمل می خوانند فکر می کنند که روش های غیر تهاجمی و بسته عوارض کمتری دارد. در صورتی که این باور درست نیست یک جراح مغز و اعصاب با تجربه می داند که باید براساس ویژگی های فردی و با توجه به درجه مشکلی که بیمار دارد از چه روشی برای جراحی بهره ببرد. عوامل تاثیرگذاری مانند:
سن بیمار تاثیر مستقیمی در کاهش عوارض بعد از جراحی تومور دارد چه بسا که افراد جوان مقاومت بیشتری در برابر درد دارا می باشند و از آن گذشته بهبودی در سنین پایین تر بسیار سریع اتفاق می افتد.
جراح با توجه به تجارب خود با استفاده از مهارتی که در عمل های گوناگون بدست آورده است تمام تلاش خود را می نماید تا با بررسی کامل شرایط بیمار و انتخاب بهترین روش تومور را با کمترین آسیب خارج نماید.
به هر حال این یک واقعیت است که هر چه عمل کم تهاجمی تر باشد خوب قطعا عوارض کمتری بعد از عمل را شاهد خواهیم بود. در برخی از عمل ها نیاز به باز کردن جمجه نیست که خوب با استفاده از آندوسکوپ تومور را خارج می نمایند. اما برداشتن جمجه با روش هایی مانند کرانیوتومی دارای خطرات و عوارض جانبی بالایی است.
البته عوارض دیگری هستند که در موارد نادر با آنها مواجه می شویم:
به طور دقیق نمی توان گفت که هرچه فرد جوان تر باشد قطعا زودتر از یک فرد مسن بهبود پیدا می کند. طبق آخرین تحقیقاتی که انجام شده است و بررسی هایی که از تجارب پزشکان و جراحان متعدد شده افراد جوان زودتر از کهنسال ها بهبود کامل خود را پیدا می کنند. اما نکته ای که اثبات شده است این مورد می باشد که افراد جوان به دلیل داشتن بافت پوستی فعال محل عمل شان زودتر از افراد پیر بهبود پیدا می کند.
قطعا مهارت، تجربه و دانش پزشک جراح تومور مغز در هر عمل جراحی بسیار مهم می باشد البته که در جراحی تومور مغزی که ارتباط مستقیم با سیستم عصبی ما دارد این موارد بسیار بیشتر مورد اهمیت قرار می گیرد. ببینید دو طرفی که می توانند به طور مستقیم بر روی عوارض بعد از جراحی بسیار تاثیرگذار باشند جراح و خود بیمار است. به همین دلیل است که پزشک قبل از عمل بیمار را از عوارض جراحی آگاه می نماید و بیمار موظف است که تمامی مواردی که پزشک می گوید را رعایت کند تا دچار کمترین عوارض شود. پزشکانی که با تمامی عوارض عمل آشنایی دارند و تجارب بسیار بالایی را در این زمینه کسب کرده باشند و بتوانند داروهای مناسب را برای برطرف کردن آنها به بیمار معرفی کنند بهترین مواردی هستند که بیمار می تواند برای انجام عمل به او اعتماد نماید.
پزشک جراح مغز بیمار کاملا تمامی عوارضی که ممکن است بعد از عمل برای بیمار پیش بیاید را تشریح می نماید و به او خاطر نشان می گردد که احتمال پیش آمدن این عوارض و یا پیش نیامدن آنها ۱۰۰ درصدی نیست. پس بیمار آمادگی لازم را قبل از عمل در برابر عوارض تا حدودی پیدا می نماید و می داند که در صورت بروز این اختلالات باید سریع تر با آنها مقابله نماید. از آنجایی که بعد از جراحی پزشکان امکان بروز تشنج و یا سردرد را می دهند پس تمامی دارو های لازم از جمله آنتی بیوتیک و یا ضد تشنج را تجویز می کند. راه دیگر درمان این عوارض که بدون هزینه و بهترین روش است انجام کامل نکات مراقبت های پزشکی قبل و بعد عمل است. سیگار و یا مصرف هر دارویی که باعث انعقاد خون می گردد را قطع کنید. راه هایی که ابتلا به این عوارض را برطرف می نماید به این شرح است: