عصب سیاتیک یکی از اعصاب مهم بدن است که از پایین کمر شروع میشود و از ناحيه باسن عبور میکند و به هر دو پا منشعب میشود. درد این عصب یکی از بیماریهای شایع در افراد میانسال و افراد مستعد است. این درد زندگی روزمره را مختل میکند و قابل چشم پوشی نیست. در این مقاله قصد داریم در مورد عصب سیاتیک توضیحاتی ارائه دهیم.
همانطور که گفته شد، این عصب از پایین کمر تا پاها ادامه دارد. درد آن معمولا یک طرف از بدن را درگیر میکند. زمانی که این عصب به علتهای مختلف تحت فشار قرار گیرد، درد ایجاد میشود و اصطلاحا بیمار به سیاتیک مبتلا میشود. مهمترین علتهایی که باعث تحت فشار قرار گرفتن این عصب میشوند، عبارتند از؛
برخی از عوامل نیز باعث تشدید این بیماری میشوند. به عنوان مثال با افزایش سن، استخوانهای بدن ضعیفتر میشوند و احتمال بروز دیسک بیشتر است. همچنین افرادی که فعالیتهای سنگین انجام میدهند یا زمان زیادی سر پا میایستند، بیشتر به سیاتیک مبتلا میشوند. در ادامه به عوامل تشدید کننده این عارضه اشاره کردهایم.
برخی از افراد که شغل آنها ایجاب میکند در ناحيه کمر خود چرخش داشته باشند مانند مربی ورزش، یا زمان زیادی را روی صندلی موتور یا ماشین بگذرانند نیز بیشتر با سیاتیک درگیر میشوند. اما این عوامل از نظر علمی هنوز ثابت نشدهاند.
ممکن است در ابتدای بروز این بیماری، فرد متوجه آن نشود یا دردهای خفیفی در پای خود احساس کند. اما این دردها به مرور زمان بیشتری میشوند. در برخی از بیماران درد عصب سیاتیک حاد است؛ یعنی به صورت ناگهانی و خیلی شدید ایجاد میشود و در زمان کوتاهی فروکش میکند. اما در برخی از بیماران این علامت به صورت درد مزمن نمود پیدا میکند؛ یعنی بیمار درد ملایم یا متوسطی را همیشه احساس میکند. در ادامه علائم مختلف این بیماری را نام بردهایم.
علائم این بیماری ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سایت mayoclinic را مطالعه کنید.
بسیاری از افراد تصور میکنند که درد تنها مشکلی است که تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک ایجاد میکند. درد مهمترین عارضه است؛ اما در صورت پیشرفت این بیماری ممکن است مشکلات دیگری که در ادامه بیان کردهایم نیز ایجاد شوند.
این مشکل هم به کمک دارو و هم به کمک جراحی قابل حل است. البته در برخی موارد مشکل شدید نیست. بنابراین پزشک تشخیص میدهد که بیمار نیازی به درمان ندارد و تنها کافی است تحت نظر باشد. سیاتیک خفیف معمولا خود به خود از بین میرود و نیازی به معاینه ندارد.
با مشاهده علائم زیر به پزشک مراجعه کنید.
برخی از اقدامات در خانه میتواند به تسکین درد کمک کند.
در برخی موارد مشکل عصب سیاتیک پیشرفته نیست و با درمانهای عمومی بهبود پیدا میکند. این درمانها عبارتند از؛
اگر بیمار با درمانهای خانگی و عمومی بهبود پیدا نکند، پزشک متخصص راهکارهای دیگری برای بهبود سیاتیک پیشنهاد میکند.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقاله سایت nhs را مطالعه کنید.
پیشگیری از سیاتیک همیشه ممکن نیست. حتی افرادی که سبک زندگی ایده آلی دارند نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. اما راهکارهایی که در ادامه بیان میکنیم در پیشگیری از این بیماری نقش دارند.
جمع بندی
در این مقاله اطلاعات جامعی در مورد درد عصب سیاتیک و بیماری سیاتیک ارائه دادیم. این بیماری در برخی موارد اجتناب ناپذیر است. اما با انجام رفتارهای صحیح و سبک زندگی سالم میتوان تا حد زیادی احتمال ایجاد آن را کاهش داد. سیاتیک در برخی موارد قابل درمان است؛ به شرطی که خیلی پیشرفته نباشد و پزشک حرفهای برای پروژه درمان بیمار کار کند. بنابراین اگر به این عارضه مبتلا شدید، سعی کنید بهترین پزشک را برای درمان انتخاب کنید. دکتر مهرداد بختوری بهترین متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات در تهران هستند. ایشان دانش و تجربه زیادی در زمینه درمان بیماریهای مربوط به عصب سیاتیک دارند. در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره بیشتر در مورد این بیماری میتوانید از طریق بخش «تماس با ما» در سایت اقدام کنید.