تومور مغزی با چه روش هایی شناسایی می شود؟ روش های جراحی تومور مغزی کدامند؟
تومور مغزی مجموعه ای از سلول هایی با رشد غیر طبیعی می باشد که در بخش های مختلف مغز بروز پیدا می کند. از آنجایی که مغز توسط جمجمه ای سفت و محکم در بر گرفته شده است، جراحی تومور مغزی نیز ممکن است کمی مشکل به نظر برسد. روش های مختلفی برای جراحی تومور مغزی وجود دارد که پزشک جراح تومور مغز پس از شناسایی نوع تومور، بهترین آن ها را انتخاب می کند.
پس از شناسایی تومور مغزی، جمعی از پزشکان، پرستاران، داروسازان، متخصصین تغذیه و … دست به دست هم می دهند تا یک برنامه درمانی مناسب با نوع تومور بیمار تنظیم کنند. تیم درمانی شما از روش های درمانی مختلفی استفاده می کند تا تومور را به بهترین شکل درمان کند. برنامه ای که این تیم برای شما می چیند شامل درمان و از بین بردن خود تومور و همچنین از بین بردن علائم و عوارض آن است. روش های جراحی تومور مغزی متفاوت هستند و انتخاب روش درمان به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ از جمله نوع، اندازه و محل قرار گیری تومور، عوارض جانبی آن و میزان سلامتی بیمار. اگر تومور در بخش حیاتی مغز قرار گرفته باشد و یا اینکه گسترش یافته باشد و سایر بخش ها را نیز آلوده کرده باشد، روش های درمانی متفاوتی اعمال می شود.
در روش پرتو درمانی از اشعه ایکس یا سایر پرتو ها استفاده می شود تا سلول های تومور به طور کامل از بین روند. کاربرد پرتو درمانی برای کاهش سلول های توموری و متوقف کردن رشد آن ها می باشد. این روش درمانی باید پس از انجام یکی از روش های جراحی تومور مغزی انجام شود و معمولاً همراه با شیمی درمانی می باشد.
شایع ترین روش پرتو درمانی، پرتو درمانی خارجی می باشد و به این صورت است که پرتو ها از یک دستگاه در خارج از بدن به تومور تابیده می شوند. روش دیگر پرتو درمانی را پرتو درمانی داخلی یا براکی تراپی می گویند و در این روش از ایمپلنت استفاده می شود. پس از انجام مناسب ترین روش های جراحی تومور مغزی، پزشک برای شما تعیین می کند که چه نوع پرتو درمانی انجام دهید و تعداد جلسات این درمان چقدر باشد. برای این که بهترین نتیجه را بگیرید، برنامه پرتو درمانی خود را سر وقت انجام دهید.
پرتو درمانی ممکن است دارای عوارض جانبی کوتاه مدتی باشد؛ از جمله مشکلات عصبی، مشکلات معده، مشکلات خفیف پوستی، ریزش مو و … . معمولاً این عوارض جانبی پس از تمام شدن دوره پرتو درمانی به طور کامل از بین می روند. انتخاب روش پرتو درمانی به روش های جراحی تومور مغزی بستگی دارد. نکته جالب توجهی که در رابطه با پرتو درمانی وجود دارد این است که برای کودکان کمتر از ۵ سال قابل استفاده نمی باشد؛ چون مغز آن ها در حال رشد می باشد و پرتو درمانی در رشد آن تاثیر می گذارد. عوارض جانبی بلند مدت آن نیز شامل مشکلات هورمونی و حافظه می باشند و میزان بروز آن ها به میزان پرتوی دریافتی بستگی دارد.
اگر مشکوک به تومور مغزی هستید ممکن است پزشک از شما بخواهد تعدادی آزمایش انجام دهید که این آزمایش ها شامل موارد زیر هستند:
در ابتدا ممکن است پزشک یک معاینه عصبی انجام دهد که این معاینه شامل بررسی شنوایی، بینایی، تعادل، هماهنگی و رفلکس بیمار می باشد. اگر در برخی از این بخش ها مشکلات اندکی وجود داشته باشد می تواند نشانگر وجود تومور مغزی باشد.
برای انتخاب روش های جراحی تومور مغزی ممکن است بیمار به MRI نیاز پیدا کند که در این آزمایش، تومور های مغزی بهتر نشان داده می شوند. ممکن است پیش از انجام MRI یک رنگ به صورت وریدی به بیمار تزریق شود تا نتیجه MRI بهتر مشخص گردد.
در روش بیوپسی از بافت غیر طبیعی نمونه برداری می کنند و آن را مورد آزمایش قرار می دهند. در این روش از یک سوزن استفاده می شود و بخشی از تومور مغزی برداشته می شود تا پزشک بتواند آن را بررسی کند.
جراح ممکن است بر اساس نوع و محل قرار گیری تومور مغزی از روش های جراحی متفاوتی استفاده کند. به طور کلی جراحی تومور مغزی را به دو دسته تقسیم می کنند:
شایع ترین روش جراحی تومور مغزی روش کرانیوتومی می باشد. در این روش بیمار به طور کامل بیهوش می شود و در زمان جراحی چیزی احساس نمی کند. در روش کرانیوتومی، جراح بخشی از استخوان جمجمه را برش می دهد و مسیری برای رسیدن به تومور و جراحی آن باز می کند.
سخن پایانی
زمانی که فردی دچار تومور مغزی می شود اولین درمانی که برای آن در نظر گرفته می شود، جراحی است. شاید بسیاری از افراد از انجام عمل جراحی ترس داشته باشند، اما باید بدانید که عمل جراحی نه تنها برای شما خطرناک نیست؛ بلکه باعث سلامت شما می شود. در این زمینه جراحان متخصص و کار بلدی هستند، پس جای نگرانی نیست فقط کافی است که به جراح اجازه دهید کار خود را انجام دهد و از تمام صحبت ها و تجویزات او پیروی کنید.